Wat en hoe kan ik vrijdag winnen?

verkiezingen

Vrijdag is het zover! Dan vindt de tweede editie van Accountability Hack plaats in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. In totaal verwachten we tijdens de dag meer dan 300 aanwezigen, waarvan ongeveer de helft bestaat uit deelnemers voor de hackathon zelf. Maar wat en hoe kun je nu precies winnen? In dit bericht een overzicht.

Tijdens de hackathon dagen we jullie uit om met open data toepassingen te maken die bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van alle Nederlandse overheden en publiek gefinancierde instellingen. Via de datablogs kun je inspiratie opdoen voor te gebruiken databronnen, maar uiteraard mag je ook zelf op zoek gaan naar open databronnen.

Werkend prototype

Uiteraard mag je voorafgaand aan de hackathon voorwerk doen zoals data zoeken, verkennen en andersoortige voorbereidingen treffen. Zolang het leeuwendeel van je toepassing maar gemaakt wordt tijdens de Hackathon.

Om 18:00 dien je een minimaal een werkend prototype in te leveren via SPOD, dus geen mock-up of een idee. De toepassing kan een mobiele app, webtoepassing of een andersoortige analyse- of visualisatietool zijn.

Beoordeling en focus op duurzaamheid

De jury zal deze editie van Accountability Hack bestaan uit de volgende personen.

 • Pieter Duisenberg, VVD Tweede Kamerlid en voorzitter Kamercommissie Financien (Juryvoorzitter)
 • Francine Giskes, Collegelid Algemene Rekenkamer
 • Joost Schellevis, Techjournalist NOS
 • Sicco van Sas, Developer Open State Foundation

De jury heeft in totaal een prijzenpot van €7.500 euro te verdelen. Het winnende team krijgt €2.500, de tweede prijs €1.500 en de derde prijs is €1.000. Daarnaast zijn er vijf aanmoedigingsprijzen van €500. De juryvoorwaarden zijn hier volledig terug te lezen.

De focus ligt deze editie op de duurzaamheid en de impact van de gemaakte toepassingen. In hoeverre kan de gemaakte toepassing op een blijvende wijze bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van de overheid? En is de app na de hackathon inzetbaar voor overheden of samenleving?

Na de hackathon zal de Algemene Rekenkamer één of meerdere winnaars uitnodigen om te bekijken hoe de apps verder ontwikkeld kunnen worden. Daarbij kunnen de ontwikkelaars ook in contact worden gebracht met specifieke ministeries of andere overheidsinstanties, zoals de Tweede Kamer of het CBS. Dit alles moet ervoor zorgen dat de winnende ideeën worden doorontwikkeld tot toepassingen die zowel binnen als buiten de overheid ingezet kunnen worden. Heb je niet gewonnen maar heeft je idee wel potentie voor doorontwikkeling? Ook dan kan de Algemene Rekenkamer mogelijk contact met je opnemen.

Tijdens de hackathon kun je uiteraard ook de organiserende partijen aanspreken om te vragen waar zij kansen zien! Zij lopen de gehele dag rond en geven ook break-out sessies over bepaalde databronnen.

Hoe dien ik mijn app in?

Je app moet je indienen via SPOD om uiterlijk 18:00. Daarbij dien je de volgende zaken in deze volgorde te vermelden:

 1. Titel van de toepassing
 2. Teamnaam en teamleden
 3. Beschrijving van de werking van de toepassing
 4. Screenshot van de toepassing
 5. Eventuele link naar de toepassing
 6. Overzicht van gebruikte databronnen
 7. Overzicht van wat je niet kon doen vanwege gebrekkige data
 8. Wat je plannen en interesses om de app verder te ontwikkelen

Een SPOD-handleiding is hier te vinden. Heb je verdere vragen? Neem dan contact op met Tom Kunzler.