Wat en hoe kan ik vrijdag winnen?

[Nieuws]
verkiezingen

Vrijdag is het zover! Dan vindt de tweede editie van Accountability Hack plaats in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. In totaal verwachten we tijdens de dag meer dan 300 aanwezigen, waarvan ongeveer de helft bestaat uit deelnemers voor de hackathon zelf. Maar wat en hoe kun je nu precies winnen? In dit bericht een overzicht.

Tijdens de hackathon dagen we jullie uit om met open data toepassingen te maken die bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van alle Nederlandse overheden en publiek gefinancierde instellingen. Via de datablogs kun je inspiratie opdoen voor te gebruiken databronnen, maar uiteraard mag je ook zelf op zoek gaan naar open databronnen.

Werkend prototype

Uiteraard mag je voorafgaand aan de hackathon voorwerk doen zoals data zoeken, verkennen en andersoortige voorbereidingen treffen. Zolang het leeuwendeel van je toepassing maar gemaakt wordt tijdens de Hackathon.

Om 18:00 dien je een minimaal een werkend prototype in te leveren via SPOD, dus geen mock-up of een idee. De toepassing kan een mobiele app, webtoepassing of een andersoortige analyse- of visualisatietool zijn.

Beoordeling en focus op duurzaamheid

De jury zal deze editie van Accountability Hack bestaan uit de volgende personen.

 • Pieter Duisenberg, VVD Tweede Kamerlid en voorzitter Kamercommissie Financien (Juryvoorzitter)
 • Francine Giskes, Collegelid Algemene Rekenkamer
 • Joost Schellevis, Techjournalist NOS
 • Sicco van Sas, Developer Open State Foundation

De jury heeft in totaal een prijzenpot van €7.500 euro te verdelen. Het winnende team krijgt €2.500, de tweede prijs €1.500 en de derde prijs is €1.000. Daarnaast zijn er vijf aanmoedigingsprijzen van €500. De juryvoorwaarden zijn hier volledig terug te lezen.

De focus ligt deze editie op de duurzaamheid en de impact van de gemaakte toepassingen. In hoeverre kan de gemaakte toepassing op een blijvende wijze bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van de overheid? En is de app na de hackathon inzetbaar voor overheden of samenleving?

Na de hackathon zal de Algemene Rekenkamer één of meerdere winnaars uitnodigen om te bekijken hoe de apps verder ontwikkeld kunnen worden. Daarbij kunnen de ontwikkelaars ook in contact worden gebracht met specifieke ministeries of andere overheidsinstanties, zoals de Tweede Kamer of het CBS. Dit alles moet ervoor zorgen dat de winnende ideeën worden doorontwikkeld tot toepassingen die zowel binnen als buiten de overheid ingezet kunnen worden. Heb je niet gewonnen maar heeft je idee wel potentie voor doorontwikkeling? Ook dan kan de Algemene Rekenkamer mogelijk contact met je opnemen.

Tijdens de hackathon kun je uiteraard ook de organiserende partijen aanspreken om te vragen waar zij kansen zien! Zij lopen de gehele dag rond en geven ook break-out sessies over bepaalde databronnen.

Hoe dien ik mijn app in?

Je app moet je indienen via SPOD om uiterlijk 18:00. Daarbij dien je de volgende zaken in deze volgorde te vermelden:

 1. Titel van de toepassing
 2. Teamnaam en teamleden
 3. Beschrijving van de werking van de toepassing
 4. Screenshot van de toepassing
 5. Eventuele link naar de toepassing
 6. Overzicht van gebruikte databronnen
 7. Overzicht van wat je niet kon doen vanwege gebrekkige data
 8. Wat je plannen en interesses om de app verder te ontwikkelen

Een SPOD-handleiding is hier te vinden. Heb je verdere vragen? Neem dan contact op met Tom Kunzler.

SPOD op Accountability Hack 2017

[Nieuws]

Op 9 juni vond de tweede editie van Accountability Hack plaats in het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Het doel van de hackathon was om developers en data-analisten uit te dagen om toepassingen en tools te maken die bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van de overheid. In de aanloop en tijdens de hackathon   >

App ‘De gemeente deler’ winnaar Accountability Hack 2017

[Nieuws]

De app ‘De gemeente deler’ van het team Delight heeft de eerste prijs gewonnen tijdens Accountability Hack 2017. Deze app maakt het mogelijk om uitgaven en prestaties van gemeenten met elkaar te vergelijken. De jury prees het winnende team vanwege de verrassende koppeling tussen inhoudelijke en financiële informatie; de kern van publieke verantwoording. In totaal   >

Het vierde side-event onthuld: Route-to-PA!

[Nieuws]

In een eerder nieuwsbericht hebben wij iedereen die interesse heeft in de Accountability Hack, maar niet zelf kan hacken, uitgenodigd voor de side-events. Dit side-event organiseren we tijdens de Accountability Hack voor beleidsmakers, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden. In het vorige bericht hebben we al drie van de vier workshops bekend gemaakt, maar de laatste hielden   >

Break-Out Sessies #AccHack17

[Nieuws]

In de ochtend en in het begin van de middag vinden tijdens Accountability Hack 2017 break-out sessies plaats voor hackathon-deelnemers. Tijdens deze break-out sessies geven data-experts van overheden uitleg over de door hun aangeboden datasets. Tijdens de sessies kom je alles te weten over wat je met de data kan, hoe je met de data   >