Een Sociaal Open Dataplatform voor AccHack

Samenwerken
Geschreven door: Serah Njambi Rono (OKI)
Vertaald door: Tom Kunzler (OSF)

Op 9 juni vindt Accountability Hack 2017 plaats in de Tweede Kamer. Developers, data-analisten, datajournalisten en designers hebben acht uur tijd om toepassingen te maken die bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van de overheid. Toepassingen zoals webapps, mobiele apps of analyse-tools die op een duurzame wijze bijdragen aan deze verantwoording.

Meer dan 100 developers, data-analisten en journalisten hebben zich nu al ingeschreven om de beste toepassing te maken die verantwoording stimuleert. Er is een totale prijzenpot van €7,500 beschikbaar voor de winnaars. We moedigen zoveel mogelijk hergebruikers aan om deel te nemen aan deze tweede editie van Accountability Hack die dit jaar plaats zal vinden in het gebouw van de Tweede Kamer.

Je kan alleen aan de slag, maar we raden aan een team te vormen. Mocht je nog geen team hebben? Dan kunnen we je daar bij het begin van de dag bij helpen. Je kan ook zelf alvast op zoek gaan natuurlijk. Maar hoe vind jij als Python-specialist een designer of data-analist die je kan helpen bij jouw project tijdens Accountability Hack 2017.

Route to PA is een door de EU gefinancierd project dat tot doel heeft om open data enthousiastelingen met elkaar en met datahouders in contact wil brengen. Voor Accountability Hack 2017 gebruiken we daarom het Route to PA Social Platform for Open Data (SPOD). Op SPOD kunnen deelnemers open data verkennen, teams aanmaken of lid worden van een team. Daarnaast is het mogelijk om datagedreven discussies met elkaar te voeren, documenten of afbeeldingen met teamleden te delen en eenvoudig datavisualisaties te maken!

Bekijk voor een mooie introductie deze video over Route to PA.

Aan de slag met SPOD

Om te starten met het gebruiken van SPOD, ga naar nl-spod.routetopa.eu. Je dient een account aan te maken met je e-mailadres, een koppeling met Facebook is ook mogelijk. Wanneer je een account hebt aangemaakt heb je onbeperkt toegang tot alle mogelijkheden van het SPOD-platform.Op het platform kun je de volgende zaken doen:

  • Je profiel aanpassen met informatie over je eigen expertise en naar welke expertise je bijvoorbeeld naar op zoek bent;
  • Vrienden toevoegen en ze berichten sturen;
  • Updates schrijven die beschikbaar komen in de tijdlijn;
  • Op de ‘Agora’ samenwerken in projectgroepen;
  • Co-creation gebruiken voor groepswerk. Via deze module kan je teamgenoten uitnodigen zodat in een gesloten omgeving aan vertrouwelijk werk kan werken. Handig als je bang bent dat andere teams profiteren van jullie ideeën of voortgang.

Waarom SPOD tijdens Accountability Hack 2017?

Acht uur is zelden genoeg tijd om een probleem te identificeren waar een team aan gaat werken, om te brainstormen over oplossingen en een prototype te maken en daadwerkelijk werkend te krijgen. Documentatie, een gezamenlijk plan van aanpak en een online plek om samen te werken maakt dit echter makkelijker. Dit platform kan gebruikt worden te overleggen, van elkaar te leren of vragen te stellen over specifieke datasets.

Apps indienen via SPOD

We vragen alle teams die deelnemen aan Accountability Hack om zich te registeren op SPOD voor of tijdens de Hackathon. Op het einde van de dag dien je namelijk je prototype in te zenden via het platform. In een publieke post op de Agora moet je onder vermelding van je teamnaam de volgende gegevens aanleveren: naam van de toepassing, screenshots, een link (indien beschikbaar), beschrijving van de toepassing, gebruikte datasets, verdere plannen met de toepassing en tot slot een opsomming van zaken die helaas niet lukten door gebrek aan tijd of data(kwaliteit). Alleen toepassingen die ingezonden worden via SPOD kunnen meedingen naar de prijzen.

Naast het indienen van je uiteindelijke app moedigen we jullie aan om voorafgaand, tijdens en na Accountability Hack SPOD te gebruiken om samen te werken aan en met data. We zijn ook benieuwd naar jullie feedback omtrent het gebruik van het platform.

Hoe werkt SPOD?

Om toe te lichten hoe SPOD werkt hebben we hieronder vier voorbeelden opgenomen met bijbehorende filmpjes.

1. Team updates via SPOD
Een team met studenten informatica heeft zich aangemeld voor Accountability Hack en gaan aan de slag met het in kaart brengen van verbetering van de onderwijskwaliteit. Wat kan het team dan doen?

Het team kan een room maken door via de Agora op het blauwe plusteken te klikken, zoals hieronder te zien is. Beschrijf op een duidelijke manier wat het doel is van deze room.

image3

De andere teamleden kunnen allemaal lid worden van deze room en samen een projectteam vormen door op de Agora room te klikken en ‘enter’ in te drukken.  Alle activiteiten in de Agora rooms zijn openbaar.
Teams kunnen discussies over hun project houden binnen deze room. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden:
Het zoeken van relevante datasets voor jouw projectonderwerp. Het SPOD-platform is verbonden met data.openstate.eu, dus alle daar beschikbare datasets kunnen doorzocht worden.

Met de CSV en XLSX bestanden is het mogelijk om visualisaties te maken genaamd ‘datalets’. Met deze datalets kan je kaarten, tabellen en grafieken maken en delen met je teamleden.
Wanneer teams extra leden nodig hebben, dan is het mogelijk de URL van de room te delen in de NewsFeed. Op deze manier kan iedereen die ingelogd is via SPOD de updates volgen. Zie het voorbeeld hier beneden

image2

2. SPOD’s What’s New feature gebruiken
Stel je voor je bent een Python-developer die wil deelnemen aan Accountability Hack 2017 en je wil aan de slag met het thema zorg, maar je hebt nog geen teamleden?

Via SPOD’s What’s new sectie kun je updates van andere teams die extra teamleden zoeken volgen.
Post een update in de Newsfeed waar je je expertise of onderwerpen waar je interesse in hebt benoemt zoals gezondheidszorg. Deze update zal verschijnen in de ‘What’s new’ sectie. Hou vervolgens je inbox in de gaten voor mogelijke updates.
Het vinden en delen van datasets in de Agora

Een team dat klaar is voor de hackathon en wil weten hoe ze SPOD maximaal kunnen inzetten tijdens Accountability Hack kan deze video bekijken voor een introductie in alle mogelijkheden van de Agora.

3. In een besloten groep samenwerken? Maak een CoCreatie room
Wanneer je al een team hebt gevormd kun je een besloten CoCreatie groep aanmaken in SPOD. Je wil namelijk niet alle goede ideeën met andere teams delen en zo jouw kans op een prijs laten afnemen! Je moet natuurlijk nog steeds een publieke room aanmaken in de Agora om je prototype in te zenden, maar je kan ook een CoCreatie room gebruiken om alleen samen met je teamleden te kunnen werken.

Teams kunnen een op uitnodiging gebaseerde discussieruimte aanmaken (dit heet een knowledge room). In deze knowledge rooms kun je samen aan een spreadsheet werken (data rooms). We raden jullie aan om een data room te gebruiken in deze CoCreatie rooms.

Vragen?

Deze walkthrough hierboven geeft je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Maar er is veel meer dat je op SPOD kan doen. Als je iets niet kan vinden, druk dan op het vraagteken in de rechterbovenhoek van het scherm. Hier is een gedetailleerde handleiding te vinden met informatie hoe je SPOD kan gebruiken.

Je kan ook al je vragen in deze Agora room stellen in het Engels. Of vraag het een van de organisatoren van de Accountability Hack. Als je er niet uitkomt en zo snel mogelijk hulp nodig hebt begin je post dan met HELP voor hulp. Daarnaast kun je ons in het Engels mailen, tweeten of via Facebook contact opnemen. Heb je vragen gerelateerd aan het gebruik van SPOD tijdens Accountability Hack, neem dan contact op met de Open State Foundation.

Deze introductievideo geeft een visuele handleiding voor het gehele SPOD-platform. Veel plezier met de ontdekkingstocht!