Programma Accountability Hack

Prinsjesdag

Aan de vooravond van Prinsjesdag 2016 vindt voor het eerst in Nederland een Accountability Hack plaats. In deze hackathon worden met open data geldstromen en prestaties van de overheid in kaart gebracht. Van ministeries tot gemeenten, de Nederlandse overheid geeft miljarden euro’s per jaar uit. Geld dat voor het grootste gedeelte door ons allemaal betaald is. Tijdens de hackathon werken ontwikkelaars en ambtenaren samen aan apps en websites om beter inzicht te krijgen in deze geldstromen en prestaties.

Al ingeschreven?

Heb je je al ingeschreven? Dit kan tot en met volgende week nog, dus ben er op tijd bij.

Programma

  • 9:00: Inloop
  • 9:30: Opening door Francine Giskes en Arjan El Fassed
  • 9:50: Videoboodschap door minister Dijsselbloem van Financiën
  • 10:00: Start Hackathon met diverse break-out sessies met datahouders
  • 13:00: Lunch
  • 16:00: Begin Side-event voor niet-hackers
  • 18:00: Start borrel
  • 18:30: Start pitches van de deelnemers
  • 20:00: Prijsuitreiking
  • 20:15: Borrel

Accountability Hack vindt plaats bij de Algemene Rekenkamer (Lange Voorhout 8, Den Haag). Voor dit overheidsgebouw geldt een legitimatieplicht, dus denk aan ID-kaart, rijbewijs of paspoort.

Break-out sessies

Tussen 10:30 en 12:45 vinden daarnaast break-out sessies plaats. Datahouders of datakenners kunnen daarin in en kwartier hun databron toelichten en in gesprek met hergebruikers die vragen of opmerkingen hebben over een bepaalde databron. Deze sessies vinden in de /share en /lib plaats.

Plattegrond

De Hackathon vindt plaats op de 3e en 4e etage van het gebouw van de Algemene Rekenkamer. Hieronder zie je de plattegrond van deze etages.

Plattegrond 3e (1)
De /share is een break-out room voor presentaties van datahouders. /root is de kantine waar de opening, prijsuitreiking en lunches zijn. De andere ruimtes zijn voor de deelnemers van de hackathons. Er kunnen een of twee teams in een zaal.

Plattegrond 4e (1)
In de /include en /lib vinden break-out sessies plaats. De andere ruimtes zijn voor de deelnemers van de hackathons. Er kunnen een of twee teams in een zaal.

Welke data mag ik gebruiken en hoe kan ik winnen?

Je mag voor de hackathon alle data gebruiken die je wil, zolang jouw gemaakte app bijdraagt aan verantwoording, monitoring of betere participatie aangaande prestaties en geldstromen van de Nederlandse overheid, van nationaal tot lokaal. Je app, web-app, mobiele-app of toepassing moet ten minste een werkend prototype zijn op het einde van de dag.

Zoek je inspiratie? Bekijk dan de datablogs. Benieuwd naar alle voorwaarden voor deelname en hoe je kans maakt om prijzen te winnen? Bekijk dan deze pagina. De jury bestaat onder andere uit Francine Giskes van de Algemene Rekenkamer, Pieter Klein van RTL, Astrid Oosenbrug lid van de Tweede Kamer en Sicco van Sas van de Open State Foundation.

Communicatie via Gitter

Tijdens Accountability Hack zal gecommuniceerd worden via Gitter. Via dit platform kun je vragen stellen aan de organisatie, advies vragen aan andere deelnemers of in contact komen met datahouders. Dus ga alvast naar de speciale Accountability Hack Gitter pagina en praat mee! De hashtag voor de dag is in ieder geval #AccHackNL.

Vragen?

Heb je vragen? Neem contact op met Tom Kunzler van de Open State Foundation.