Break-out sessie: Open en Actieve Regels

[Datablog]
Belastingdienst

De Belastingdienst geeft vrijdag ook een break-out sessie tijdens Accountability Hack. Hieronder lichten ze hun onderwerp toe.

Pfoeh! En dan krijg je de gelegenheid een blog voor de Accountability hack 2017 te schrijven… Ik moest even achter mijn oren krabben. Maar eens een nachtje over slapen.

De volgende dag een presentatie over de proeftuin ZVW (ZorgVerzekeringWet) met Elian. Ah! Inspiratie!

Open Data, Accountability. Wij hebben het over Open en Actieve regels. Wat is de relatie met elkaar?

Stap 1: #118336  #FFFFFF #C1162A   Wat is dit?

Vraag uit het publiek. “Open data?”

Tja goede vraag: het zijn colorpicker waarden. Groen, Wit en Rood. Betekenis door toewijzing…

We variëren de specificatie:

Stap 1: Wat is dit?

Dezelfde kleuren volgens de pantone kleuren codering.

Stap 2: Laten we iets uitzoomen

Afbeelding1

Ah een vlag! Iemand uit het publiek: “een Italiaanse vlag” Correct!

Twee keer is er mentaal een relatie gelegd, gecategoriseerd en in context gebracht. Is dit nu kennis?

Wat zou een Amazone Indiaan midden in het oerwoud hiervan vinden?

Stap 3

Elian heeft een hobby: speurtochten met de Auto. Onderstaande afbeelding is een aanwijzing die hij ooit gebruikt heeft:

Na kleuren van Italiaanse vlag sla rechtsaf…

Aha. Een regel

Indien je iets ziet, sla een richting in. Ok!

Vraag: Welke afslag neem je?

Afbeelding2

Dit kleine “speel-voorbeeld” herbergt een scala aan vraagstukken die wij tegenkomen als wij het hebben over Open en Actieve regels. In onze break-out sessie laten wij onze ontwikkelingen en inzichten zien in onze zoektocht om als uitvoeringsorganisatie wetten en regelgeving beter en sneller tot uitvoering te brengen. En geven we onze betekenis van Open en Actieve regels. En passant stellen wij de prikkelende(?) vraag: zijn open data sets voldoende?

De break-out sessie en demo worden gegeven door Onno Kubbe, Ontwerper Digitale Producten, Diederik Dulfer – Architect, Marcel Older Hanter- Coördinator Intelligence, Rene Esser-Expert Informatie Voorziening. Allen werkzaam bij de Belastingdienst. We zijn o.a. betrokken bij het project Wendbare Wetsuitvoering.

Een centraal register van overheden?

[Datablog]

Naar aanleiding van de vorige editie van Accountability Hack, in 2016, is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een register van overheden. Ter gelegenheid van de editie in 2016 is het actorenregister van het Nationaal Archief gelanceerd, maar er zijn meerdere manieren mogelijk om een al dan niet uitputtende lijst van overheden te creëren.   >

Ontwikkelingssamenwerking en de IATI-standaard

[Datablog]

Een veelbesproken onderwerp is toch altijd het geld dat door de staat wordt uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking. Het heeft er vooral mee te maken dat het lastig is om te volgen waar het terecht komt en met welk resultaat. De laatste jaren zijn initiatieven ontwikkeld om dit transparanter te maken. Zo is een International Aid Transparency   >

Tweede Kamer API

[Datablog]

In deze datablog voor Accountability Hack 2017 gaan we in op een bijzondere databron: de nieuwe API van de Tweede Kamer. Bijzonder, omdat het een nieuw ontwikkelde bron is, en voor Accountability Hack 2017 in het bijzonder, omdat het de locatie is waar de hackathon op 9 juni plaats zal vinden. De API biedt toegang   >

Begrotingsdata: Bijdragen van bewindslieden

[Datablog]

In deze datablog gaan we in op nieuwe open data van het ministerie van Financiën. Onlangs was het Verantwoordingsdag. Op Verantwoordingsdag 2017 leggen ministeries verantwoording af over de financiën en het gevoerde beleid van 2016. Naast het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2016, het Rijksjaarverslag 2016 en de Verantwoordingsbrief wordt op deze dag jaarlijks ook   >