Kom naar de side events: zorg, onderwijs en open data van de Tweede Kamer

Tijdens de Accountability Hack op 4 oktober zijn er drie sprekers zijn die zich vanuit dataperspectief buigen over zorg, onderwijs én de data van de Tweede Kamer zelf. Kom naar de Side Events en laat je inspireren over hoe data kan bijdragen aan goed onderzoek, beter beleid of hoe het problematiek inzichtelijk maakt. Deze side-events zijn bedoeld voor beleidsmakers, journalisten, ambtenaren en andere geïnteresseerden. Aansluitend aan deze inhoudelijke presentaties zijn de pitches en prijsuitreiking van de winnaars van de Accountability Hack.

De inloop van de side-events zijn vanaf 15:30, het inhoudelijke programma begint om 16:00. Vanaf 17:00 vinden de pitches van de deelnemers aan de Accountability Hack plaats. Daarna is er de feestelijke prijsuitreiking, nog een interessante spreker, én tegelijkertijd de borrel. Kom je ook naar de Tweede Kamer op deze leuke dag?

‘Hoe ontmasker je een zorgmilionair?’ door Jerry Vermanen

Onderzoeksredactie Pointer (KRO-NCRV) onthulde samen met Reporter Radio en Follow The Money dat 97 Nederlandse zorgbedrijven in 2017 extreme winsten hebben gemaakt, die mogelijk onrechtmatig zijn. Zij kwamen niet aan die informatie via een bruine envelop in een parkeergarage, maar met openbaar beschikbare data. Hoe pak je zo’n onderzoek aan? Datajournalist Jerry Vermanen legt je stap voor stap uit hoe je van open data bij zorgmiljonairs terecht komt.

‘Open data binnen de Tweede Kamer’ door Jan-Paul Benard

De Tweede Kamer en alle wetsvoorstellen, moties, amendementen en verslagen voelen soms als een ver-van-je-bed show. Dankzij het Open Data Portaal stelt de Tweede Kamer onder andere deze gegevens beschikbaar en kan dit opgevraagd worden door bijvoorbeeld wetenschappers, applicatieontwikkelaars en andere geïnteresseerden. Sinds juli 2019 is deze data online op te vragen. Het ODP blijft streven naar vooruitgang van het platform. De presentatie zal gaan over de weg naar een werkend ODP en de toekomstplannen, maar er zal ook ruimte zijn voor reacties en suggesties vanuit het publiek.

‘Waar blijft het onderwijsgeld?’ door Marije van den Berg

Op welke manier kan er meer inzicht verkregen worden in de lumpsumbekostiging in het onderwijs? Welke rol kan open data hierin vervullen, en schoolleiders, leerkrachten, ouders en bestuurders helpen bij de keuzes die zij moeten maken op school?
In 2016 startte het onderzoek ‘Geldstromen door de school’, waarmee Marije van den Berg tot een ongemakkelijke waarheid over geld, zeggenschap en kwaliteit kwam. In deze presentatie zal van den Berg samen met geldstromen-onderzoeker Pieter Buisman het hebben over de verantwoording van onderwijsgeld. Hoe zien we als gemeenschap toe op een goede besteding van al die miljarden? Wie heeft waarover zeggenschap? Wie verantwoordt aan wie? En wat heb je nodig voor het goede gesprek over geld op school?

Let op: doordat de side-events in de Tweede Kamer gehouden worden, is het verplicht je vooraf te registreren via Eventbrite. Dan laten we de bewaking weten dat je komt. Daarnaast ben je verplicht om legitimatie (ID-kaart, paspoort of Nederlands rijbewijs) mee te nemen.