App ‘De gemeente deler’ winnaar Accountability Hack 2017

[Nieuws]

winnaarsacchack17
De app ‘De gemeente deler’ van het team Delight heeft de eerste prijs gewonnen tijdens Accountability Hack 2017. Deze app maakt het mogelijk om uitgaven en prestaties van gemeenten met elkaar te vergelijken. De jury prees het winnende team vanwege de verrassende koppeling tussen inhoudelijke en financiële informatie; de kern van publieke verantwoording. In totaal deden 150 personen (30 teams) mee aan de tweede editie van de hackathon, een initiatief van de Algemene Rekenkamer, Open State Foundation, Tweede Kamer, CBS en diverse ministeries. De hackathon werd gehouden in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Aftermovie Accountability Hack 2017 #AccHack17 from Open State Foundation on Vimeo.

De Accountability Hack daagt developers, data-analisten en designers uit om met overheidsdata resultaten en effecten van overheidsmaatregelen op innovatieve wijze in kaart te brengen. Francine Giskes, collegelid van de Algemene Rekenkamer kijkt terug op een geslaagde dag:

“Erg inspirerend om te zien wat de deelnemers in één dag voor elkaar hebben gekregen. De vandaag gepresenteerde prototypes bieden nieuwe, zeer interessante mogelijkheden om de prestaties van overheden in kaart te brengen. Het geeft aan dat overheidsinstanties ook zelf veel meer inzicht kunnen bieden in de besteding van belastinggeld en vooral ook wat daarvan de effecten zijn op de samenleving. Kortom: wat kost het en wat levert het op.”

Andere winnaars

De tweede prijs op de hackathon werd in de wacht gesleept door het team Just business intelligence. Zij presenteerden een toepassing die data-analisten in staat stelt om open data-bestanden voor een bredere doelgroep toegankelijk te maken. De derde prijs ging naar het A-team, dat de uitgaven van gemeenten vertaalde naar geheel andere eenheden zoals vliegtuigen of koeien.

Een app in één dag

De deelnemers aan de Accountability Hack hadden 8 uur de tijd om een werkende app te bouwen. Aan het eind van de dag heeft ieder team zijn app aan de jury gepitched. De jury bestond uit Pieter Duisenberg (VVD-Kamerlid en voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Financiën), Francine Giskes (collegelid Algemene Rekenkamer), Sicco van Sas (Open State Foundation) en Joost Schellevis (tech-journalist NOS).
 
Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation:

“De Accountability Hack laat duidelijk zien wat de meerwaarde is van overheden die open data vrijgeven, we hopen dat dit overheden motiveert om volgend jaar ook weer mee te doen en meer data te ontsluiten.”

Prijs Team App Teamleden
1e prijs (€ 2.500) Delight De gemeente deler Lisa Kroes, Guido Diepen,
Niels Tammes, Nelleke van der Steen,
Pim Peeters, Mark Boersma
2e prijs (€ 1.500) Just business intelligence Jubilent Roland Bouman
3e prijs (€ 1.000) A-team Hoeveel Boeings Fabian Buijing, Bart Jeukendrup

Ook werden er nog vijf aanmoedigingsprijzen van € 500 uitgereikt.

Algemene Rekenkamer wil apps verder ontwikkelen

De Algemene Rekenkamer gaat met alle winnaars in overleg over de verdere doorontwikkeling – en waar mogelijk ook lancering – van de apps. Daarbij kunnen de ontwikkelaars ook worden gekoppeld aan specifieke ministeries, provincies en gemeenten. Dit alles moet ervoor zorgen dat de winnende ideeën kunnen uitgroeien tot toepassingen die zowel binnen als buiten de overheid ingezet kunnen worden.

Winnende Apps

De gemeente deler
593ad1e9a7584_degeemeentelijkedeler

Jubilent
593ac7fc4a456_Jubilant2eKApi

Hoeveel Boeings
593acad79d09c_screenshot

Aanmoedingsprijzen

WNT Toppers
wnttopinkomens

Policy Model Canvas
593ad2c410100_Poly-Model-Canvas-styling

Bedweter
593ad0c4b1da1_Screenshot-from-2017-06-09-17-44-31
Bekijk Bedweter zelf

Wat doet de poet
593ad00b1c759_Watdoetdepoet-nl

subziedie593acf52170ba_Subziedie

Foto’s

Accountability Hack 2017
Foto's Sebastiaan ter Burg en Sjoerd van der Hucht (CC BY 2.0)


SPOD op Accountability Hack 2017

[Nieuws]

Op 9 juni vond de tweede editie van Accountability Hack plaats in het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Het doel van de hackathon was om developers en data-analisten uit te dagen om toepassingen en tools te maken die bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van de overheid. In de aanloop en tijdens de hackathon   >

Wat en hoe kan ik vrijdag winnen?

[Nieuws]

Vrijdag is het zover! Dan vindt de tweede editie van Accountability Hack plaats in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. In totaal verwachten we tijdens de dag meer dan 300 aanwezigen, waarvan ongeveer de helft bestaat uit deelnemers voor de hackathon zelf. Maar wat en hoe kun je nu precies winnen? In   >

Het vierde side-event onthuld: Route-to-PA!

[Nieuws]

In een eerder nieuwsbericht hebben wij iedereen die interesse heeft in de Accountability Hack, maar niet zelf kan hacken, uitgenodigd voor de side-events. Dit side-event organiseren we tijdens de Accountability Hack voor beleidsmakers, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden. In het vorige bericht hebben we al drie van de vier workshops bekend gemaakt, maar de laatste hielden   >

Break-Out Sessies #AccHack17

[Nieuws]

In de ochtend en in het begin van de middag vinden tijdens Accountability Hack 2017 break-out sessies plaats voor hackathon-deelnemers. Tijdens deze break-out sessies geven data-experts van overheden uitleg over de door hun aangeboden datasets. Tijdens de sessies kom je alles te weten over wat je met de data kan, hoe je met de data   >