Accountability Hack

[Nieuws]


rekening

Aan de vooravond van Prinsjesdag vindt voor het eerst in Nederland een Accountability Hack plaats. Tijdens deze hackathon worden met open data geldstromen en prestaties van de overheid in kaart gebracht.

Van ministeries tot gemeenten, de Nederlandse overheid geeft miljarden euros per jaar uit. Geld dat voor het grootste gedeelte door ons allemaal betaald is. Deze geldstromen en plannen waren tot voor kort alleen in lijvige begrotingsboeken en jaarverslagen te vinden.

Met grotere hoeveelheden beschikbare open data, kan informatie van overheden meer bruikbaar en begrijpelijk worden. Is het mogelijk geldstromen goed te volgen? Kunnen prestaties van de overheid in kaart worden gebracht? Welke data zijn er en welke data ontbreken?

Door ontwikkelaars, dataprofessionals, beleidsmakers en volksvertegenwoordigers tijdens Accountability Hack bij elkaar te brengen, wordt de potentie van (open) data beter benut. Deelnemers, programmeurs en ontwikkelaars worden uitgedaagd om een prototype app of webtoepassing te maken die de overheid op innovatieve wijze controleert.

Accountability Hack wordt georganiseerd door de Algemene Rekenkamer, ministeries van Binnenlandse en Koninkrijksrelaties, Financiën en Infrastructuur en Milieu, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Open State Foundation. De hackathon vindt plaats op 9 september 2016 van 9.00 tot 21.00 in het gebouw van de Algemene Rekenkamer aan de Lange Voorhout in Den Haag.

2

SPOD op Accountability Hack 2017

[Nieuws]

Op 9 juni vond de tweede editie van Accountability Hack plaats in het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Het doel van de hackathon was om developers en data-analisten uit te dagen om toepassingen en tools te maken die bijdragen aan verantwoording van geldstromen en prestaties van de overheid. In de aanloop en tijdens de hackathon   >

App ‘De gemeente deler’ winnaar Accountability Hack 2017

[Nieuws]

De app ‘De gemeente deler’ van het team Delight heeft de eerste prijs gewonnen tijdens Accountability Hack 2017. Deze app maakt het mogelijk om uitgaven en prestaties van gemeenten met elkaar te vergelijken. De jury prees het winnende team vanwege de verrassende koppeling tussen inhoudelijke en financiële informatie; de kern van publieke verantwoording. In totaal   >

Wat en hoe kan ik vrijdag winnen?

[Nieuws]

Vrijdag is het zover! Dan vindt de tweede editie van Accountability Hack plaats in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. In totaal verwachten we tijdens de dag meer dan 300 aanwezigen, waarvan ongeveer de helft bestaat uit deelnemers voor de hackathon zelf. Maar wat en hoe kun je nu precies winnen? In   >

Het vierde side-event onthuld: Route-to-PA!

[Nieuws]

In een eerder nieuwsbericht hebben wij iedereen die interesse heeft in de Accountability Hack, maar niet zelf kan hacken, uitgenodigd voor de side-events. Dit side-event organiseren we tijdens de Accountability Hack voor beleidsmakers, volksvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden. In het vorige bericht hebben we al drie van de vier workshops bekend gemaakt, maar de laatste hielden   >