Tweede Kamer debat

Voor wie?

Voor programmeurs, ontwikkelaars, data analisten, UX-designers en iedereen die met data nieuwe toepassingen kan maken. Voor volksvertegenwoordigers, datajournalisten, fractiemedewerkers, beleidsmakers en anderen die volgen wat de overheid doet.

Locatie

Tweede Kamer der Staten Generaal Klik hier voor informatie over route en parkeren.

Je dient een ID (rijbewijs, paspoort of ID-kaart) mee te nemen om je bij binnenkomst te kunnen legitimeren. Dit is verplicht omdat het een overheidsgebouw is.


Grotere kaart bekijken

Datum en tijd

Vrijdag 9 juni 2017 van 9:00 tot 21:00

Deelname en inschrijving

Deelname is gratis. Je kan als team meedoen of alleen aanmelden. Ieder teamlid moet zich wel individueel aanmelden. Inschrijven voor Accountability Hack 2017 is verplicht voor zowel developers, deelnemers van het side-event als medewerkers van de organiserende organisaties. Inschrijven kan via deze link.

Voorlopig programma

• 8:30, Inloop
• 9:30, Opening Accountability Hack
• 10:00, Start Hacktijd
• 12:00, Lunch
• 15:30, Start bijeenkomst financial trainees
• 16:00, Start side-event voor niet-developers
• 18:00, Einde Hacktijd en start borrel
• 18:30, Start pitches deelnemers
• 20:00, Prijsuitreiking
• 21:00, Einde borrel
Het is mogelijk om tijdens de hackathon een rondleiding door de Tweede Kamer te volgen met een gids.

Break-out sessies

Tijdens Accountability Hack vinden een aantal break-out sessies plaats. Datahouders of datakenners kunnen daarin in en kwartier hun databron toelichten en in gesprek met hergebruikers die vragen of opmerkingen hebben over een bepaalde databron.
Hieronder is het tijdschema te vinden voor de verschillende break-out sessies die zullen plaatsvinden.

Klik op het onderwerp voor meer informatie. De sessies duren een half uur en vinden allen plaats op de tweede etage van het Kamergebouw.

Tijd Zaal Onderwerp Spreker
10:15 Thorbeckezaal Uitleg SPOD Platform Andrea Petta (OKI)
10:15 Groen v. Prinstererzaal TenderNed – Aanbestedingsdata Diederik Heij (PIANOO – Min EZ)
10:15 Troelstrazaal Overheidsregister: wat is de overheid? Fannie Cobben (CBS), Antwan Vos (CBS) en Rudi Turksema (ARK)
11:00 Thorbeckezaal Tweede Kamer API Marloes Haveman-Schussel en Milco te Hofstee (Tweede Kamer)
11:00 Groen v. Prinstererzaal Rijksbegroting Open Data sets 12-17 George Nieboer (Ministerie van Financien)
11:00 Troelstrazaal Ketentransparantie binnen ontwikkelingssamenwerking Theo van de Sande (Ministerie van Buitenlandse Zaken)
11:45 Thorbeckezaal Open en actieve regels Onno Kubbe (Belastingdienst)
11:45 Groen v. Prinstererzaal CorpoData van Woningcorporaties Fred Jansen (Inspectie Leefomgeving en Transport)
12:30 Thorbeckezaal Big data: woningen en hitte stress Raymond Sluiter (KNMI)
13:30 Thorbeckezaal Data over het Gemeentefonds Marielle van Oosterhout (Ministerie van Binnenlandse Zaken)

Side-event

Voor niet-developers is een speciaal side-event met verschillende sessies over transparantie en open data van overheden. Het programma daarvan is hier te vinden. Inschrijven voor het side-event kan via het inschrijformulier.

Bijeenkomst Financial Trainees ‘It’s Time To Face Data!’
De Financial Trainees van de Rijksoverheid organiseren een eigen bijeenkomst in het kader van de datachallenge die zij de afgelopen maanden hebben uitgevoerd. Zes teams, één winnaar. De Financial Trainees gaan met elkaar de strijd aan. Want zonder strijd, geen overwinning. De trainees zijn afgelopen maanden bezig geweest om open data sets aan elkaar te koppelen. Welk team is volgens de jury tot de meest interessante inzichten gekomen? En welke gevolgen hebben deze inzichten op beleid? Meld je snel aan via het inschrijfformulier van Accountabilty Hack 2017.

Welke data kan ik gebruiken?

Vooral open data. Denk aan begrotingen, uitgaven, prestaties van de overheid, aanbestedingen, subsidies, publieke dienstverlening. Kijk eens op het open data portaal van de rijksoverheid. Om je op weg te helpen zullen we een aantal datasets en APIs in diverse datablogs beschrijven. In de aanloop naar Accountability Hack worden de komende tijd nieuwe open data beschikbaar gemaakt. Het staat je uiteraard vrij om naast deze databronnen andere data te gebruiken. De voorwaarden voor deelname zijn hier te vinden.

Wat kan ik winnen?

Er is in totaal 7.500 euro beschikbaar als prijzengeld. De hoofdprijs is €2.500, tweede prijs €1.500, derde prijs €1.000 en er zijn vijf prijzen van €500 voor de runners-up. De prijzen worden door de vakjury toegekend, lees nog even de voorwaarden voor deelname en voor het meedingen naar de prijzen.

Na de hackathon zal de Algemene Rekenkamer de winnaars uitnodigen om te bekijken hoe de apps verder ontwikkeld kunnen worden. Daarbij kunnen de ontwikkelaars ook in contact worden gebracht met specifieke ministeries, provincies en gemeenten. Dit alles moet ervoor zorgen dat de winnende ideeën worden doorontwikkeld tot toepassingen die zowel binnen als buiten de overheid ingezet kunnen worden.

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met Tom Kunzler.